حافظه سلولی... قلب فقط یک پمپ نیست
آیاتی از قرآن کریم که ما را به تفکر دعوت می دارد!
خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید:( إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ إِذَا ذُکِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِیَتْ عَلَیْهِمْ آَیَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِیمَانًا وَعَلَى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ) سوره انفال آیه ۲
(مؤمنان حقیقی کسانی هستند که چون ذکری از خدا شود دلهاشان ترسان و لرزان شود و چون آیات خدا را بر آنها تلاوت کنند بر مقام ایمانشان بیفزاید و به خدای خود در هر کار توکل می کنند)
و همچنین می فرمایند 🙁 الَّذِینَ آَمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِکْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ )
( مؤمنان واقعی کسانی هستند که ایمان آورده اند و دلهایشان با یاد خدا آرام می گیرد بدانید که تنها با یاد خدا دلها آرام می گیرد.) سوره رعد آیه۲۸.
همچنین می فرمایند 🙁 لِیَجْعَلَ مَا یُلْقِی الشَّیْطَانُ فِتْنَهً لِلَّذِینَ فِی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَالْقَاسِیَهِ قُلُوبُهُمْ وَإِنَّ الظَّالِمِینَ لَفِی شِقَاقٍ بَعِیدٍ * وَلِیَعْلَمَ الَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّکَ فَیُؤْمِنُوا بِهِ فَتُخْبِتَ لَهُ قُلُوبُهُمْ وَإِنَّ اللَّهَ لَهَادِ الَّذِینَ آَمَنُوا إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِیم) سوره حج آیه ۵۳ و ۵۴
(تا خدا به آن القائات شیطان کسانی را که دلهایشان مبتلا به مرض( نفاق و شک یا کفر ) و قساوت است را بیازماید ( و باطن آنها را پدیدار سازد) و همانا (کافران و) ستمکاران عالم سخت در سیزه و دشمنی دور (از حق) می باشد.و تا آن که اهل علم و معرفت به یقین بدانند که این آیات قرآن به حق از جانب پروردگار تو نازل شده که بدان ایمان آورند و دل هایشان پیش او خاضع و خاشع شود،و البته خدا اهل ایمان را به راهی راست هدایت خواهد کرد.)
از این آیات به این نتیجه می توان رسید که خدا عمل قلب را مشخص و تعین کرده است، قلب به اطمینان میرسد، قلب مریض می شود، قلب متواضع می شود، می ترسد و ظلم و ستم می کند.
و همچنین می فرمایند 🙁 أَفَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ فَهُوَ عَلَى نُورٍ مِنْ رَبِّهِ فَوَیْلٌ لِلْقَاسِیَهِ قُلُوبُهُمْ مِنْ ذِکْرِ اللَّهِ أُولَئِکَ فِی ضَلَالٍ مُبِینٍ * اللَّهُ نَزَّلَ أَحْسَنَ الْحَدِیثِ کِتَابًا مُتَشَابِهًا مَثَانِیَ تَقْشَعِرُّ مِنْهُ جُلُودُ الَّذِینَ یَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ ثُمَّ تَلِینُ جُلُودُهُمْ وَقُلُوبُهُمْ إِلَى ذِکْرِ اللَّهِ ذَلِکَ هُدَى اللَّهِ یَهْدِی بِهِ مَنْ یَشَاءُ وَمَنْ یُضْلِلِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِنْ هَادٍ) الزمر: ۲۲-۲۳.
(آیا آن کس را که خدا برای اسلام شرح صدر (و فکر روشن ) عطا فرمود که وی به نور اللهی روشن است ( چنین کس با مردم کافر بی نور تاریک دل یکسان است؟) پس وای بر آنان که از قساوت ( و شقاوت) دلهایشان از یاد خدا فارغ است.اینان هستند که دانسته به ضلالت و گمراهیند.
خدا ، قرآن را فرستاد که بهترین حدیث( و نیکوترین سخن آسمانی خدا) است،کتابی که آیاتش همه( در کمال فصاحت و اعجاز) با هم مشابه هستند و در آن ثنای خدا ( و خاصان خدا) مکرر می شود که از تلاوت ( آیات قهر) آن ، خدا ترسان را لرزه بر اندام افتد و با (آیات رحمت) باز آرام و سکونت یابند و دلهایشان به ذکر خدا مشغول گردد.این کتاب همان (رحمت و) هدایت خداست که هر که را خواهد به آن رهبری فرماید و هر کس را خدا به گمراهیش وا گذارد دیگر هیچ هدایت کننده ای نخواهد داشت.)
در این آیات دلایلی به چشم می خورند که نشان می دهند قلب سفت و سخت می شود، ظلم می کند و نرم می شود. اینها همگی ویژگی هایی مادی هستند که در ادامه مطلب به برخی از جوانب آن ها از خلال داستانهایی واقعی پی می بریم. ماجراهایی را با هم مرور می کنیم که از طریق رسانه های اجتماعی در غرب پخش و منتشر می شوند و حتی از طریق روزنامه های بزرگ و مطرح علمی و تخصصی مورد بررسی قرار می گیرند.
و این موضوع اگر برچیزی دلالت کند آن چیزی نیست جز اثبات این مطلب که مطالب قرآن از جایی و کسی سرچشمه می گیرند که به راز و رمز قلب ها آگاه است. او همان است که می فرماید : ( أَلَمْ یَأْنِ لِلَّذِینَ آَمَنُوا أَنْ تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِکْرِ اللَّهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ وَلَا یَکُونُوا کَالَّذِینَ أُوتُوا الْکِتَابَ مِنْ قَبْلُ فَطَالَ عَلَیْهِمُ الْأَمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ وَکَثِیرٌ مِنْهُمْ فَاسِقُونَ ). سوره حدید آیه ۱۶.
(آیا وقت آن نرسیده که دلهای کسانی که ایمان آورده اند در برابر ذکر خدا و آنچه از حق نازل شده است خاشع گردد و مانند کسانی نباشد که در گذشته به آنها کتاب آسمانی داده شد،بعد زمانی طولانی بر آنها گذشت و قلب هایشان ( بر اثرفراموشکاری) قساوت یافت و بسیاری از آنها گنه کارانند!)
داستانهای واقعی
خانمی به نام کلیر سیلویا موضوع جالبی را بیان کرده او که در تاریخ ۵/۲۹در سال ۱۹۹۸ عمل پیوند قلب و ریه را انجام داده است. این قلب و ریه متعلق به پسر جوانی بودند که در تصادف رانندگی جان خود را از دست داده بود ، او بیان میکند که بعد از عمل پیوند شبیه مردها برخورد میکرد و مثل رفتار آنها رفتار می کرد. به غذاهایی علاقه پیدا کرد که سابقا اصلا نمی توانست مصرف کند مثل فلفل سبز و آبجو و مرغ تکه تکه شده.
و وقتی که خانواده آن جوان اهدا کننده را دید، معلوم شد که حرکات و رفتارهای کلیر بسیار شبیه أن جوان اهدا کننده است؛ شباهتی آینه وار. برخی از دانشمندان این ماجرا را ندیده گرفتند و گفتند که تصادفی است. ولی برخی دیگر، به عنوان دلیلی بر وجود حافظه سلولی، به آن نگاه ویژه ای کردند و این موضوع با وجود پیشرفت تکنیک پیوند قلب توجه علمی زیادی را به خود جلب کرد.
حافظه سلولی
میدانیم که هر سلول بدن ما اطلاعاتی از گذشته و شخصیت مان را با خود حمل میکند، علاوه بر این رفتار مخصوص به خودش را دارد که سبب می شود بعد از عمل پیوند از شخصی به دیگر، سلولها حافظه ذخیره شده خود را از شخص اهدا کننده به جسم شخص گیرنده با خود ببرند. شواهد این پدیده با افزایش عمل پیوند اعضاء در حال افزایش است که باعث شده برخی از دانشمندان به بحث و بررسی دقیق در این موضوع بپردازند. (منبع: ۱, ۲, ۳, ۴, ۵, ۱۱)
رد و بدل کردن نامه ها( پیام)
دکتر کاندس بیرت (نویسنده کتاب جزیئات عواطف) موضوع جالبی را کشف کرد او می گوید همه سلولهای بدن و مغز از طریق نامه( ارسال پیام) به وسیله آمینو اسید که زنجیره های کوتاهی دارند با هم در ارتباط هستند. سابقا گمان می شد که این پدیده فقط در مغز وجود دارد ولی اکنون ثابت شده که در اعضای دیگر بدن مانند قلب و اعضای حیاتی دیگر وجود داشت.حافظه فقط در مغز وجود ندارد بلکه در سلولهای اعضای داخلی بدن و بر روی پوستمان هم وجود دارد.( منبع: ۱۰)
دکتر اندرو ارمور در سال ۱۹۹۱ مفاهیمی را عنوان کرد که در قلب، مغز کوچکی وجود دارد که از طریق شبکه ای از سلولهای عصبی تشکیل شده است.آنها ناقلان مواد شیمیایی ، پروتیئن،سلولهای سفید( مدافعان) هستند. آنها به طور مستقل از سلولهای مغزبرای یاد گیری ،به یاد آوردن و حافظه، و حتی احساس عمل می کنند سپس این اطلاعات توسط نخاع مستطیلی شکل به مخ(ناولا) فرستاده می شود جایی که رگهای خونی (دستگاه گردش خون) به سوی مراکز مخصوص ادراک و قدرت تصمیم گیری و نیروی تفکر در مخ هدایت می شوند .این دانشمند معتقد است که این سلولهای عصبی اتولو گ( به شکل ذاتی) در قلب پیوندی ، در صورت پیوند، باز هم به کار سابق خود ادامه می دهند و پیام هایی از حافظه قدیمی خود را، به مغز جدید ارسال می کند.
در واقع قلبی که پیوند شده ،گیرنده های سلولی خاص خودش را همراه خود می آورد که متعلق به شخص اهدا کننده است و با گیرنده های سلولی دریافت کننده متفاوت است. به این ترتیب مریض دارای دو نوع مختلف از گیرنده های سلولی خواهد شد.( مرجع ۶،۷،۸)
آیا قلب تفکر می کند؟
دانشمندان به موضوعی تحت عنوان (شایعه های بیمارستانی) اعتقاد دارند با وجود این که قوانین سخت گیرانه بیمارستان از دادن هر گونه اطلاعاتی درباره اهدا کننده حذر میکند ولی گفتگوی تیم جراحی موقع بیهوشی ، می تواند بر بیمار زیر دست آن ها و فردی که پیوند را دریافت می کند، خارج از مفهوم داشتن سلولهای حافظه، تاثیر گذار باشد.
داستانهای دیگر و دلایل آنها
پل بیرسال دانشمندی که در حوزه ایمنی عصبی فعالیت می کند و نویسنده کتاب کد قلب (شفره: تیغه، کد) است در سال ۲۰۰۲ تحقیق و پژوهشی تحت عنوان ( تغیرات شخصیتیِ افرادی که قلب دریافت می کنند به موازات شخصیت اهدا کنند گان).این بحث شامل بررسی ۷۴ نمونه از افرادی شد که عمل پیوند اعضا را انجام داده بودند و از میان آنها ۲۳ مورد پیوند قلب را تجربه کرده بودند.این بررسی ها در ۱۰ سال انجام شده بود که در ادامه تعدادی از آنها ذکر می شود.
مورد اول
جوان۱۸ ساله ای که شعر می گفت و با موسیقی و خوانندگی وقت می گذراند در یک حادثه رانندگی
جان خود را از دست داده و قلبش به یک دختر ۱۸ ساله اهدا شد. این دختر در جلسه ملاقات با والدین این پسر قطعه ای موسیقی را برایشان نواخت که پسر از دست رفته شان می نواخت. آن دختر شعر ترانه ای که آن جوان اهدا کننده با آهنگ می خواند را هم به خوبی بیان کرد در حالی که هرگز آن را قبلا نشنیده بود.
مورد دوم
مرد سفید پوست ۴۷ ساله، درعمل پیوند از یک جوان سیاه پوست آمریکایی قلب دریافت کرد ، دریافت کننده بعد از عمل نا گهان به موسیقی کلاسیک علاقه مند شد و بعدها متوجه شد که آن جوان اهدا کننده به آن نوع از موسیقی علاقه زیادی داشت.
مورد سوم
این اتفاق برای جوانی که به تازگی مورد عمل پیوند قلب قرار گرفته بود افتاد. او بعد از عمل کلمه ای عجیب را زیاد تکرار می کرد،بعدا که با همسر اهدا کننده ملاقات کرد متوجه شده این یک رمز است که آنها بین خودشان داشتند و به معنای (همه چی درست شد) بود.
چه باور کنی چه باور نکنی!
عمل پیوند قلب برای دختر ۸ ساله ای انجام شد آن قلب متعلق به دختر ۱۰ ساله ای بود که به قتل رسیده بود. بعد از عمل، دختر کابوسهای وحشتناکی می دید. در کابوسها تصویر مردی را می دید که یک دختر را می کشد. این کابوس ها بسیار آزار دهنده بودند والدین دختر او را نزد روان شناس بردند. تصاویری که در کابوس دیده بود بسیار واضح و دقیق بودند تا حدی که دکتر روان شناس و مادر آن دختر پلیس را در جریان این موضوع قرار دادند و پلیس با توجه به تصویر بسیار دقیقی که دختر در خواب میدید و به آنها گفت، توانستند قاتل را شناسایی و دستگیر کنند.
تاثیر گذاری قلب بر مغز
دانشمندان به مدت طولانی درباره واکنش نشان دادن قلب در برابر پیامهایی که از مغز میرسد صحبت کردند. آنها به تازگی دریافتند که این ارتباط در واقع یک رابطه پویا و دو طرفه می باشد و قلب و مغز بر روی هم تاثیر گذار هستند. محققان خاطر نشان کردند که قلب با ۴وسیله مغز را تحت تاثیر قرار می دهد: تاثیر عصبی به وسیله تکانه های عصبی، تاثیر شیمیایی بواسطه هورمونها و انتقال دهنده های عصبی، تاثیر فیزیکی بوسیله امواج فشارو به وسیله انرژی از راه الکترومغناطیس قلب.
محققان ۴ وسیله را عنوان کردند که قلب با آنها مغز را تحت تاثیر قرار می دهد.
- تاثیر عصبی به وسیله تکانه های عصبی
- تاثیر شیمیایی بواسطه هورمونها و انتقال دهنده های عصبی
- تاثیر فیزیکی بوسیله امواج فشار
- تاثیر به وسیله انرژی از راه الکترومغناطیس قلب.
میدان الکتریکی قلب ۶۰ برابر قوی تر از مغز و میدان مغناطیسی قلب هم ۵هزار بار قویتر از میدانی ست که مغز با آن سر و کار دارد.
تصویر میدان الکترو مغناطیسی قلب نشان می دهد _ قوی ترین ریتم در بدن انسان به حساب می آید _که نه تنها تمام سلولهای بدن را در بر می گیرد بلکه حتی در محیط اطراف ما هم گسترش می یابد. میدان انرژی قلب را می توان از فاصله چند فوتی با حسگرهای خاصی اندازه گیری کرد در یک آزمایش زمانی که دو نفر به یکدیگر نزدیک می شوند مشخص می شود که چگونه میدان انرژی قلب یکی از آنها بر امواج قلب دیگری تاثیر می گذارد.در سمت راست تصویر ، زمانی که آنها دستان هم را گرفته اند،انتقال انرژی الکتریکی از قلب شخص b به مغز شخص a اتفاق افتاد و این انتقال می تواند در نوار مغزی eeg ثبت شود.
انرژی قلب
یکی از دانشمندان در دانشگاه آریزونا در حال انجام تحقیقاتی بر ۳۰۰ شخصی است که از افراد دیگر قلب دریافت کرده اند. آنها دریافتند که تبادل انرژی بین قلب و عقل به روش الکترومغناطیسی انجام می شود. یه این ترتیب مغز گیرنده قلب پیوندی می تواند سیگنالهای الکترو مغناطیسی را از قلب اهدا کننده دریافت کند که این امر مستلزم تحقیق و تلاش برای توضیح مبانی بیولو ژیکی این امر است و این که چند درصد افرادی که قلب دریافت کرده اند تغیراتی را در شخصیت یا سیستم غذایی خود احساس می کنند و پاسخ به سوالات مهمی که در حوزه اخلاق مطرح می شود از جمله که اگر عمل پیوند از شخصی قاتل یا مجرم و خلافکار و یا هر شخصی که اخلاقی ناشایست داشته باشه ، به فردی که اخلاقیات پسندیده ای دارد انجام شود، وضعیت چگونه خواهد شد و ترتیب کارها به چه شکلی خواهد شد؟
بعد از آن چه خواهد شد ؟
از مطالبی که سابقا گفته شد به این نتیجه می توان رسید که قرآن کتابی بر حق است و آن همان گونه است که خداوند تعالی وصف کرده است: ( لَا یَأْتِیهِ الْبَاطِلُ مِنْ بَیْنِ یَدَیْهِ وَلَا مِنْ خَلْفِهِ تَنْزِیلٌ مِنْ حَکِیمٍ حَمِیدٍ)
هرگز از پیش و پس (گذشته و آینده حوادث عالم) باطل بدان راه نیابد( و تا قیامت حکومت و حکمتش باقی است) زیرا آن فرستاده خدای (مقتدر) حکیم ستوده صفات است. سوره فصلت آیه ۴۲.
((أفَلَا یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآَنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا) . آیا منافقان در آیات قرآن تفکر نمی کنند یا بر دلهای خود قفل ها(ی جهل و نفاق) زده اند. ) سوره محمد آیه ۲۴.
(یَوْمَ تَشْهَدُ عَلَیْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَأَیْدِیهِمْ وَأَرْجُلُهُمْ بِمَا کَانُوا یَعْمَلُونَ .( در روزی که زبان و دست و پای ایشان بر اعمال (ناشایسته) آنها گواهی دهد.) سوره نور آیه ۲۴
بزودی بحث جداگانه ای با توکل و مدد جویی از خداوند متعال خواهیم داشت برای اثبات علمی صفات قلب که خداوند بلند مرتبه در قرآن ذکر کرده است و خواهیم دید که برای هر کلمه ای که خدا در قرآن ذکر کرده مصداقی مادی و ملموس در دنیا وجود دارد. و آیا دلایل علمی به گونه ای خواهند بود که بر علمی بودن قرآن دلالت کنند؟
((تِلْکَ آَیَاتُ اللَّهِ نَتْلُوهَا عَلَیْکَ بِالْحَقِّ فَبِأَیِّ حَدِیثٍ بَعْدَ اللَّهِ وَآَیَاتِهِ یُؤْمِنُونَ ) اینها آیات خداست که ما بر تو به حق تلاوت می کنیم پس بعد از آیات روشن او دیگر به چه برهانی ایمان می آورند؟) سوره جاثیه آیه ۶
گردآوری و تهیه: خانم دکر نها ابو کریشه
مطلب فوق توسط عبدالدائم الکحیل اصلاح و برخی مطالب هم به آن افزوده شد.
منابع:
۱.Kate Ruth Linton Under the supervision of: Tom Anderson. Knowing By Heart: Cellular Memory in Heart Transplants. MONTGOMERYCOLLEGE STUDENT JOURNAL OF SCIENCE & MATHEMATICS.Volume 2 September 2003 ۲. American Heart Association. “Heart Transplantation.” ۲۰۰۲. MedLine Plus. 20Nov. 2002. <www.nlm.nih.gov>. This website provides some statistics concerning heart transplantation and survival rates. ۳. Bellecci, Pauline M., MD. “The Heart Remembers.” ۲۰۰۲. The Natural Connection. ۱۲ Nov. 2002. <http://www.thenaturalconnection.net>. ۴. Carroll, Robert Todd. “Cellular Memory.” ۲۰۰۲. The Skeptics Dictionary. Nov. 12 ۲۰۰۲. <http://skepdic.com/cellular.html>. ۵. Hawthorne, Peter. The Transplanted Heart. Chicago: Rand McNally & Company. ۱۹۶۸. ۶. Institute of HeartMath. “The Intelligent Heart.” ۱۹۹۸. ۱۰ Dec. 2002. <http://www.heartmath.org>. ۷. Janis, Pam, “Do Cells Remember?” ۲۴ May 1998. USA Weekend.com. 11 Nov. ۲۰۰۲. <http://www.usaweekend.com>. ۸. McGoon, Michael D., M.D. Mayo Clinic Heart Book, New York, William Morrow and Company, Inc. 1993. ۹. Pearsall, Paul, The Heart’s Code, New York, Broadway Books, 1998. ۱۰. Pert, Candace, Why do we feel the way we feel? The Seer. 3 Dec. 2002.<http://www.angelfire.com/hi/TheSeer/Pert.html>. ۱۱.
..