کارهای خارق العاده ی مشایخ طریقت کسنزانی که به “کرامات” معروف است، اگر خداوند سبحانه و تعالی بخواهد آنها را به وسیله بندگان بزرگوارش نمایش دهد هیچ حد و مرزی نخواهند داشت. زیرا خداوند همانطور که میفرماید: (إنما أمره إذا أراد شیئاً، أن یقول له کن فیکون: چون اراده خلقت چیزی کند به محض اینکه گوید: «موجود باش» بلا فاصله موجود خواهد شد) و با این قدرت کن فیکون، معجزات انبیا و کرامات اولیا حاصل میشود. هر گاه خداوند بخواهد قوانین مادی را برای یکی از انبیا یا صالحین موقتا غیرفعال کند، آن را انجام میدهد. پس تلاش برای تعیین مرز و محدوده برای معجزات و کرامات، تلاش برای محدود کردن کار و معجزات انبیا و اولیا نیست، بلکه تلاش برای تعریف مرز برای قدرت خداوند متعال میباشد و آشکار است که قدرت خداوند متعال را هیچ حد و مرزی نیست و انکار این امور خارق العاده به مثابه این است که بگوییم قوانینی وجود دارند که خداوند آنها را وضع کرده و هیج مجال تغییری در آنها نیست که استدلالی کاملا غلط است.
حضرت سید شیخ عبدالقادر گیلانی میفرماید:
“اعتقاد پیروان کتاب خدا و سنت پیامبر ﷺ این است که شمشیر به فطرت خود نمیبرد بلکه خدا است که با آن میبرد، آتش با فطرت خود نمیسوزاند، بلکه خداوند عزوجل است که با آن میسوزاند و غذا با فطرت خود سیرکننده نیست بلکه خدا با آن سیر میکند و آب به فطرت خود سیراب نمیکند، بلکه این خدا است که با آن سیراب میکند و همه اشیاء اینگونه اند. هر چیز وسیله ایست که خداوند در آن و با آن تصرف دارد و هر کاری بخواهد با آن میکند.(۱)
و در ادامه به حادثه نسوختن ابراهیم علیه السلام در آتش بعد از امر پروردگار که فرمود: (یا نار کونی برداً وسلاماً على إبراهیم: ای آتش سرد و سالم برای ابراهیم باش) اشاره میکند.
اینکه انسان سوزاننده بودن آتش را قانونی، طبیعی و مألوف میداند و ناتوانی آتش را در سوزاندن مساله ای خلاف قانون طبیعت و امری غیرمألوف و خارج از عقل فطری میپندارد، از این نشات میگیرد که ذهن او به سوزاننده بودن آتش عادت کرده است (و با این مرزهای قوانین طبیعی الفت گرفته است)؛ ذهنی که با محدودیت های قوانین طبیعی الفت گرفته باشد هرگز نمیتواند حد و مرزی برای امور خارق العاده و ماوراء الطبیعه تعیین نماید.
قدرت کرامت شیخ بستگی به مرتبه و درجه او در ادراک دارد که این نیز خود بستگی به مرتبه شیخ در تقوی و قرب الهی دارد، همان طور که خداوند متعال میفرماید: (إن أکرمکم عند الله اتقاکم: براستی گرامیترین شما نزد خداوند، باتقواترین شما است). پس آنچه یک شیخ میتواند انجام دهد ممکن است شیخی دیگر که در نهجی دیگر سلوک میکند از انجام آن عاجز باشد. علی رغم اجتماع و اتصال تمام طریقت ها به حضرت رسول اعظم سرورمان حضرت محمد ﷺ از طریق دروازه شهر علمش مولایمان امام علی، فتح ربانی برای بندگان سالک به نسبت تفاوت اجتهاد آنها در سلوک و عبادت متفاوت است.
شایان ذکر است مریدی که دست به انجام فعالیت های خارق العاده میزند، ارتباطی با مفاهیم ذکر شده ی فوق ندارد و تنها با استمداد از برکت شیخ خود و توسل به مقامی که نزد خدا دارد قادر به انجام این امور خواهد بود.
حاشیه ها:
ناشر سید شیخ محمد کسنـزان – برجسته کلامی از شیخ عبد القادر گیلانی .
منبع:
السید الشیخ محمد الکسنزان الحسینی – موسوعه الکسنزان فیما اصطلح علیه اهل التصوف والعرفان .